Monday, February 26, 2007

We zijn in Para!!!

Hellow allemaal,

Stephanie en ik zijn aangekomen in Para. We verblijven hier Onverwacht, de districtshoofdplaats. Het is een heel klein dorpje en we slapen in het `Blankenhuis`. Hier noemen ze het Bakra... (en nog iets).
Tom zei in de vorige post dat het primitieve omstandigheden zouden zijn, maar voor ons valt het best nog mee. Om op internet te gaan, moeten we wel een halfuurtje op de bus naar Lelydorp.

Gisteren heeft Natasha, de vrouw van Jef Crab, ons naar Onverwacht geracht. Ondertussen zijn we naar de plantages Onverwagt en Onoribo geweest, want we hadden nog totaal geen idee hoe een plantage er precies uitzag. Het is ongelofelijk mooi: gigantische bomen, kreken, het geluid van de dieren,... De mensen zijn ook heel vriendelijk en behulpzaam. Het zullen dus 4 leuke weken worden in Para.
Hopelijk kunnen we snel wat foto`s online zetten.

Normaal zouden we vandaag (maandag) aan de slag gaan, maar onze 3 contactpersonen in het districtsbureau zijn: met verlof, ziek, in het veld. Wachten tot morgen dus.

Ondertussen hebben we de tijd om onze draai wat te zoeken in Onverwacht en omgeving. De rust komt eigenlijk wel van pas. Want de laatste dagen waren heel druk. Zaterdag en zondag nog doorgewerkt om alles af te krijgen voor ons vertrek naar Para.

Normaal vertrekken Tom en Jeroen vandaag, maar dat was nog niet 100% zeker. Over twee weken zijn ze dus ook in Onverwacht. Hopelijk slapen ze dan bij ons, want ons huis is zeker groot genoeg :)

Tot in een volgende post!

Sunday, February 25, 2007

we're gone!!

jaja, het is zover! Vandaag vertrekken Jacob en Stephanie richting Para, rond 15u komen ze hen oppikken (tzal waarschijnlijk wel 16u worden)

Jacobus en Stephanius logeren hoogstwaarschijnlijk een maand in Onverwacht, hoofdstad van Para. Der zitten wel enkele dagen tussen dat ze naar Blaka Watra gaan (een dag of 3)

Jeroen en ik vertrekken morgen met de brom vanuit Lelydorp naar Redi Doti, een indianendorp in het zuid-westen van Para. Daar verblijven we een weekstje en verhuizen we naar Colakreek (hier verblijven we ook e weekje)
Na cola kreek komt onverwacht en hierna gaan we naar la rencontre, bij Jef Crab en Natascha Neus thuis..

hoogstwaarschijnlijk is er gedurende die maand geen elektriciteit, gsm ontvangst of enige andere vorm van luxe, dus tzal hier een eindje stil blijven :)

Hopelijk tot binnen e maandje!

Wednesday, February 21, 2007

Sfeer-werk-ontspanning

hoi bloglezende vrienden,

om te beginnen e klein verslagje van white beach, das dus onder andere ook een van de oorden die jeroen en ik gaan moeten bezoeken.

vertrokken tesamen met 27 hollanders, voornamelijk vrouwvolk, jeroen en jacob zagen er gelukkig uit :) goedkoop ritje naar ginder en inkom was ook ni veel (samen 25 SRD)
heel den dag int water gezeten, savonds wel preventief e diaree pilleke genomen want khad wel e paar slokken vuil zop binnengehad..

zoals je op de foto's kunt zien ziet het er eigenlijk wel goed uit, alleen kommet voor mij, en voor de meeste der milieu-ers, fake over

aangelegd wit strand, aangeplante palmbomen, slechts e kleeeeeein deeltje van de suriname rivier was bezwembaar..
Maar toch: TWAS ZALIG!!!

Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting
Vera, Tom, Stephanie en Jeroen
Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting
Sophia, Stephanie en Sara (S3)
Photobucket - Video and Image Hosting
Sophia

Hangmat-verslag

Zeer kort en bondig: zalig!

khad eergisteren al eens geprobeerd er een nachtje in door te brengen maar khad iets te veel last van de muggen, lees: men voeten staan vol met beten!!
vannacht dus nog ne keer een poging gedaan en mij goed ingedoffelt, hangmat is groot genoeg en kheb zalig goed geslapen, beter dan in men bed hier
da kan ook liggen aan de staat van het bed die ik hier gekregen heb natuurlijk :p

juist op tijd wakker geworden van de auto's die naast men hoofd zoefden (zo rond kwart na 7), want om 8u was de eerste afspraak voor vandaag..

in ieder geval, WOOOOOOOOOOO

Monday, February 19, 2007

feest

We zijn hier nu al een dikke week en we hebben al twee feesten meegemaakt: Valentijn en Carnaval!!

Over Valentijn kunnen we kort zijn. Gezien de omstandigheden was`t gene vette: ver weg van huis, en dan nog eens 3 vrijgezellen...

Carnaval was wel dikke ambiance!!! We hoorden achter ons huisje al vaak muziek, maar wisten niet dat het repetitie was van de carnavalsstoet.
De stoet zelf was niet zo lang, maar wel de moeite. In `t Vat, de Overpoort van Paramaribo, was er een Prinses-Carnaval verkiezing. Compleet in Braziliaanse stijl!!

Zondag naar White Beach geweest. Een resort in het district Para. Op zich wel mooi en gezellig, maar wel nep. Opgespoten stranden, hutjes, een net zodat je niet te ver de rivier in kunt zwemmen... Aan de overkant van de rivier was er het ongerepte woud, prachtig! Nu verlangen we nog meer op aan het veldwerk te beginnen!

Vandaag weer gewerkt aan ons project en om hangmatten geweest. Gisteren in White Beach konden we al wat oefenen met gehuurde hangmatten (zie de foto van Jeroen die wakker schrikt in zijn mat). Straks proberen we onze aankoop eens uit. Als we er ons niet in verongelukken, volgt er binnenkort een verslagje van.

Enkele fotos van het voorbije weekend:
Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting
Tom en Heleen (mijn zus die op bezoek is) aan het voetballen met een klein Hindoestaantje
Photobucket - Video and Image Hosting

Friday, February 16, 2007

FOTO post

just enjoy:

Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting

eerste werkweek

De eerste werkweek zit erop, en het was een hele ervaring. Afspraken maken is heel moeilijk. Dat komt vooral omdat email en gsm het soms laten afweten. Al bij al verliep het toch nog redelijk vlot.

De voorbereidingen voor het veldonderzoek zijn volop bezig, vinden van slaapplaats, vervoer, voorbereidingen voor het onderzoek zelf...

Ondertussen zijn we het in Paramaribo al goed gewoon. Het is echt een leuke stad om in te `wonen`. Met de fiets ben je overal heel snel, maar tis gevaarlijk met de auto`s. Ze rijden rakelings voorbij en het zijn vaak oude wagens die ontzettend roken... Voor ons milieumannen een nachtmerrie :p

Dit weekend is ondertussen ook al volgepland: zaterdag gaan vissen op de rivier en zondag naar White Beach, een ressort in het District Para.

Nog wat foto`s:

Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting

Hier zie je ons druk en serieus bezig, zo gaat het er de hele dag aan toe:
Photobucket - Video and Image Hosting

The one and only, LUC DE VOS:
Photobucket - Video and Image Hosting

Ons huisdier:
Photobucket - Video and Image Hosting

Wilem, of Manuel
Photobucket - Video and Image Hosting

Tuesday, February 13, 2007

Tijdwerk schema Jeroen en Tom

Voorbereidende fase
Tijdsduur: twee weken
Doel: Opzoeken en verwerken van relevante informatie over District Para met betrekking tot het Toerisme en uitstippelen van de route die we zullen volgen tijdens de tweede fase.

Week 1 + helft week 2

• Contact opnemen met het planbureau
• Contact opnemen met het NIMOS: informatie over MilieueffectenRapportage (MER) opvragen
• Contact opnemen met het ABS: opvragen van de districtsresultaten van Para
• Contact opnemen met het STS: Algemene cijfers opvragen over het toerisme in Para
• Contact opnemen met het MAS: Hydrografische kaarten van Para opvragen
• Contact opnemen met het Ministerie van Transport, Communicatie en toerisme:
• Vergadering met Carol Liedfeld: overlopen en afbakening van het project, bespreken van de voorstellen van waterzuivering
• Vergadering in het planbureau met dhr Bean: opzoeken van kaartmateriaal, plannen opvragen en inkijken (bodemkaarten, reliëfkaarten, topografische kaarten)
• Vergaderen met dhr Crab om onze route uit te stippelen langs de verschillende resorts


2e helft week 2:

Verwerken van alle verkregen informatie. Opstellen van een overzicht van de economie die het toerisme in de resorts met zich meebrengt en het uitstippelen van een route die we zullen volgen om de 17 resorts te bezoeken. Opstellen van een enquête om onze informatie te verkrijgen op de plantages.

Fase 2: Veldonderzoek
Tijdsduur: 5 weken
Doel: alle resorts bezoeken en per resort een MER opstellen + voorstel tot waterzuivering

Het verloop van deze fase wordt in de loop van de 1e week opgesteld samen met Dhr Crab en Mevr Van Kanten

Fase 3: Onderzoeksrapport opstellen
Tijdsduur: 4 weken
Doel: alle informatie bundelen en verwerken in een onderzoeksrapport
De conceptversie van onze onderzoekspaper is af op 20 april. Op basis van de conceptversie zullen we feedback krijgen waarmee we aanpassingen kunnen maken. Hierna volgt op 27 april de presentatie. Deze zal gegeven worden voor medewerkers van Ecosystem 2000, Paraforce, de districtsraad van Para, medewerkers van het IICA en de vertegenwoordiger van de dorpen in Para.

Sunday, February 11, 2007

Eerste indrukken

voor ik begin eerst zeggen dat er hier in tegenstelling tot belgie met qwerty toetsenborden wordt gewerkt dus typfouten zullen veelvuldig voorkomen, waarvoor excuus..


bij het overvliegen hadden we allemaal iets van WAAAAAAW, schoon, groot en vooral: GROEN

ik heb nog altijd het waawgevoel maar sommige dingen vallen ongelofelijk hard op. op zeg van de luchthaven (zanderij) naar paramaribo zijn ze gigantische kasten van villa's tegengekomen. onvoorstelbaar grote huizen, met een enorm landgoed en bewakers

ten tweede: de auto's.. 3/4 van die bakken zijn pickup trucks, lichte vracht en zelfs hummers. het gevolg dervan is dat we met ons fietsje op straat ni veel plaats moeten innemen
ook is het hier de gewoonte de claxon te gebruiken alsof wij onze ruitewissers aansteken, non stop getuut en gerem, met de lichten smjten is er ook bij
soit genoeg over auto's

wat nog meest opvalt is het enorm contrast tussen arm en rijk, er staan echt krotjes naast bovenvermelde villa's en bedelaars op straat..

wat ons (bestempelde milieufreaks) de ogen uitsteekt is de nonchalance waarmee afval gewoon in rivier of op straat geworpen wordt, bergen PMD liggen langs de kant van de Suriname rivier, autowrakken noem maar op..

belangrijk: het eten is hier super! tsjau min mix (bami met kip en varkensvlees) pom (rijstschotel met sambal (STRAF!) en kip)

tot nu toe was het eigenlijk redelijk hectisch om alles een beetje geregeld te krijgen (fiets, sim kaart, huisje, vervoer voor onze verdere stage, vergadering met Mr Bean en Mr Crab)

in ieder geval, ik amuseer mij SUPER tot nu toe en heb me nog geen moment verveeld, getuige de wallen onder de ogen

Bij deze ook de groeten aan iedereen in Belgie

sorry voor de verwarrende en haatstig geschreven post, tgeld is op en tijd is om :)
tot een van de volgende!!

zo is het leven in Suriname

hoihoihoihoi,

Gisteren naar de zee geweest. Anderhalf uurtje varen in een klein bootje met twee geschifte Hindoestanen. `t Waren broers en deugnietjes.
Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting
Twas anderhalf uur varen over de rivier naar een eilandje. Echt indrukwekkend hoe breed de rivieren hier zijn...

We kwamen toe in het vissersdorpje, het enige dorpje op het eiland. Er wonen ongeveer 40 mensen. Het eilandje was Expeditie Robinson-achtig. Veel aangespoeld hout op het zandstrand en ongerept bos enkele meters verder van de oceaan weg.
De drie jongens hebben heerlijk gestoeid in het warme oceaanwater terwijl de vrouw in het gezelschap het schouwspel argwanend gadesloeg.

Na 2uur relaxen zijn we als 4 kreeften terug naar de stad geweest. De trip terug, stroomopwaarts en dus een serieus stuk langer, was exciting. Onze stuurman zat aan het `babbelwater`. Dat is Palm, ofwel rum, en in zijn geval uitgelengd met weinig water. In ons geval met veeeeeeel water. Straf spul, die Palm (spreek uit: balem).
Tom en ik hebben zelf efkes het bootje bestuurd.
Photobucket - Video and Image Hosting
Daarachter zaten we op het dak van t bootje naar de zonsondergang boven de rivier te kijken... Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting

Jaja, tis hier fantastisch... We hebben hier ook allerlei lekkere vruchten waar we op een elegante manier van genieten.
Photobucket - Video and Image Hosting

Misschien gaan we volgend weekend opnieuw met hetzelfde duo weg om te gaan vissen op de rivier. Maar da`s nog niet zeker.

`s Avonds uitgeweest, aleja, poging tot. We waren aangeschoten (PARBO bier is lekker!) in short en met sletsen en mochten nie binnen in de dancing (the Starzz) Dus tot 4u op een terrasje gezeten, zitten verbroederen met 4 postgraduaten elektro-mechanica en op`t gemak iets gedronken :p

Da was het zo wa tot nu toe. Vandaag enorm veel regen en verschrikkelijk heet. Vanavond gaan eten bij Alexia en Cedric, twee andere stagiairs van Mercator.

Iets praktisch: onze gsm-nr`s hier in Suriname.
Jeroen: 00597 8909804
Tom: 00597 8909802
Steph: 00597 8909805
Jacob: 00597 8909803

Adres van Steph en ik: Gongrijpstraat 49, Paramaribo
Adres van Jeroen en Tom: Van Idsingastraat 116, ook Paramaribo

Tot de volgende, en volgens Tom komen de foto`s rap online :p

Groeten
De 4

Friday, February 09, 2007

eerste dag in suriname

hallow,

eerste dag in Suriname zit erop, en twas een hete!!!!!
We zijn allevier in Paramaribo, en niet zoals verwacht in het District Para. Het was laat toen we toekwamen, ons vliegtuig was ondergesneeuwd in amsterdam... En toen we toekwamen, moesten we nog kiezen waar we zouden slapen. Het was dus enorm hectisch. Gelukkig waren de mensen heel vriendelijk en behulpzaam.
We slapen per twee op een andere locatie. Tom en Jeroen in een studentenhuis en Stephanie en ik in een studio, vlakbij het centrum. Vanochtend werden we wakker van de fluitende vogeltjes en gekrijs. Eerst dachten we dat het spelende kinderen waren, maar het bleken aapjes te zijn.
Vandaag hadden we een bespreking met de organisatie over de stage. Over twee weken gaan we allevier voor een maandje de jungle in voor veldonderzoek!
Maandag beginnen we met het echte werk, ondertussen nog wa vakantie!

zweterige groetjes vanuit Paramaribo
(we gaan zo rap mogelijk wa fotootjes op de blog smijten)